Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka … Czasami myślę, że gdybym nie pracowała w Drewlandzie, piekłabym ciasteczka. Nie ciasta, tylko i wyłącznie ciasteczka. Może ktoś by je ode mnie kupił  🙂 Nic to ! Spełniam się piekąc je dla najbliższych i dla klientów. Tak też powstał „Karnawałowy festiwal ciasteczkowy”. W tym roku to już druga edycja ! A ciasteczka są idealną ozdobą naszej ekspozycji mebli kuchennych. Kruche ciasteczka zostały podpatrzone na blogu Asi (u niej „Kokoszkowe ciasteczka”). Ciastka są wyjątkowo kruche i delikatne, nie za słodkie – można spokojnie oprószyć cukrem pudrem. I co najważniejsze, bardzo proste w przygotowaniu.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki krupczatki

  • pół szklanki cukru pudru

  • 250 g masła – z kasią też się upiecze

  • 2 żółtka

  • 2 łyżki śmietany kwaśnej 12%

  • 2 cukry waniliowe

Wszystkie składniki wyrabiałam w mikserze z końcówkami w kształcie spirali. Później trzeba wyrobić ręcznie na jednolitą gładką kulę, podsypując mąką. Wyrobione ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na 3 godziny. Ciasto rozwałkowałam dosyć cienko  i wykrawałam serduszka (dozwolona każda inna forma). Ciasteczka nie urosną. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 12 minut bez termoobiegu (pilnujcie – każdy piekarnik jest inny).

 aranzacja-kuchni

 aranzacja-kuchni

Dodaj komentarz