Jak zapewnić porządek w kuchni ?

Styczeń 11, 2016 By In Blog No Comment

Nieporządek w kuchni to spory problem, zwłaszcza w tych małych, blokowych. Przebywanie we wnętrzu, gdzie na blatach piętrzy się mnóstwo kubków, pojemników i puszek bywa nieznośne, zwłaszcza dla ascetów i osób ceniących sobie ład. Miło jest móc wyeksponować jedynie te przedmioty, które zdobią. Dobrze jest zatem postawić na szafki wiszące ciągnące się od samego sufitu, wykorzystać przestrzeń wokół lodówki, czy zagospodarować miejsce pod parapetem.Szafki wysokie

Warto zabudować skosy na poddaszu. Jest to miejsce często niedoceniane i traktowane po macoszemu, a przy dobrych rozwiązaniach technicznych może znacznie powiększyć przestrzeń do przechowywania. Przestrzeń pod skosem
Kolor zabudowy nie jest bez znaczenia – jasne kolory dodadzą przestronności, a mocne wręcz przeciwnie. Najlepsze są te pastelowe barwy, za to z jaskrawymi dodatkami dla ożywienia. Meble projektujmy w kolorze ścian, wtedy optycznie się z nimi zleją i nie przytłoczą wnętrza. Jeśli fronty szafek pozostaną gładkie, ujednolicimy przestrzeń – wyda się bardziej harmonijna i uporządkowana, zwłaszcza jeśli zrezygnujemy z widocznych uchwytów, a postawimy na nowoczesne rozwiązania. Decydując się na szkło, lub fronty wykonane z lakierowanego MDF-u wykonujemy kolejny dobry ruch, gdyż powierzchnie refleksyjne powiększają. Dodatkowo szafki na wysoki połysk nadają wnętrzu cech stylu glamour.Styl glamour
Wykonując wyboru kolorów należy pamiętać o zachowaniu harmonii i kolorystycznych proporcji. Ponad 60% powierzchni powinno mieć kolor podstawowy, bazowy – meble i ściany. Pozostałe 30% to kolory dodatków i podłoga.Jak zachować porządek w kuchni
Warto zrezygnować z durnostojek i ograniczyć ilość przedmiotów znajdujących się na wierzchu do minimum cieszącego oko. Gdzie to wszystko schować? Tu z pomocą przyjdą sprytne rozwiązania, które pomogą zorganizować przestrzeń i bardzo ułatwią codzienne korzystanie z kuchni.
Można pomysłowo zagospodarować szuflady, które wysuwają się bardzo lekko i dają łatwy, i szybki dostęp do swej zawartości, lub wykorzystać wąskie szafki cargo, które przeważnie służą do przechowywania przypraw. Dla odmiany mogą stać się schowkiem na środki czystości.

Porządek w kuchni
Przyprawy i półprodukty nie muszą zalegać na blacie. Ukryte w podręcznej szufladzie ułatwią życie, bo będą na wyciągnięcie ręki. Pamiętać należy o ergonometrii – umieścić je w miejscu najbardziej logicznym – w pobliżu blatu roboczego i kuchenki i na wysokości nie wymagającej schylania się. Warto zainwestować w pojemniki z przeszkloną górą, dla łatwego zlokalizowania szukanego produktu, bądź pomyśleć o widocznych na pierwszy rzut oka etykietach.

Funkcjonalne kuchnie
Dolne szuflady wykorzystajmy do przechowywania rzeczy rzadziej używanych, takich jak blachy do pieczenia, bądź warzywa, z którymi często jest problem w kuchni. Jeśli schowamy je w wysuwanych koszach cargo zapewnimy im odpowiednią wentylację, zapobiegającą psuciu się warzyw. Będą schowane, a jednocześnie łatwo dostępne.
Dużym problemem w mieszkaniach jest przechowywanie szczotki, czy mopa, zwłaszcza jeśli nie mamy przeznaczonego na to specjalnego pomieszczenia. Warto w tym celu zagospodarować bok zabudowy kuchennej, tworząc wąską szafkę z haczykami i półkami.

Szafka na szczotki(http://www.viralnova.com/simple-home-ideas/)

Deska wysuwana spod blatu, kosze cargo, nowoczesne rozwiązania do segregacji śmieci,  czy wykorzystania przestrzeni w szafkach narożnych … pomysłów na uporządkowanie przestrzeni jest mnóstwo. Z dobrym planem nawet mała kuchnia będzie ergonomiczna i pojemna. I wcale nie musi być zabałaganiona.

Dodaj komentarz